Australisch bedrijf maakt viscose van landbouwafval en bacteriën

2021-12-14 17:08:26 By : Mr. kevin xu

Een Australisch bedrijf heeft een innovatieve manier gevonden om op cellulose gebaseerde stoffen zoals viscose en rayon te maken. Het bedrijf, Nanollose genaamd, gebruikt geen chemicaliën om cellulose te extraheren uit katoen, bomen of bamboe, maar laat de bacterie Acetobacter Xylinum landbouwafval eten (voor de eerste test gebruikten ze bijproducten van kokosnoot). De suikers die vrijkomen worden omgezet in cellulose.

Deze methode vermindert niet alleen de behoefte aan landbouwgrond, irrigatie en pesticiden, maar is ook veel productiever dan traditionele manieren om cellulose te verkrijgen. Een katoenplantage ter grootte van een voetbalveld zou bijvoorbeeld zes tot acht maanden nodig hebben om te oogsten. Dat levert ongeveer een halve ton cellulosepulp op. Als datzelfde stuk land vol met bomen zou staan, zou 3,5 ton cellulosepulp kunnen worden verkregen, maar dat zou 12 tot 18 jaar duren. Bamboe produceert in drie tot zeven jaar ongeveer 12 ton cellulosepulp. Microbiële cellulose overtreft dit met 115 ton pulp om de 10 tot 15 dagen.

FashionUnited sprak met Alfie Germano, CEO en directeur van Nanollose. Germano heeft meer dan dertig jaar ervaring in de mode-industrie. Daarvoor was hij directeur en vice-president van Gap Inc., VF Corporation, Fila en Carter's. Hij bracht het grootste deel van zijn carrière door in Hong Kong voordat hij in 2016 naar Perth verhuisde om Nanollose op te richten.

Onze technologie werd twee decennia geleden ontdekt door een wetenschapper genaamd Gary Cass, die nu een van onze directeuren is. Hij vulde per ongeluk een vat wijn met zuurstof, waardoor Acetobacter-bacteriën ontstonden. Wat overbleef van de bedorven partij was een textielachtige substantie. Cass zocht jarenlang naar mogelijke toepassingen van de stof, totdat hij in 2006 samenwerkte met de Australische modeontwerper Donna Franklin. Samen lanceerden ze 's werelds eerste jurk gemaakt van wijn. In 2014 presenteerde hij voor marketingdoeleinden nog een jurk gemaakt van bier. En nu zijn we er!

Gary Cass met de rayon-viscosevezel (commerciële naam: Nullarbor).

Microbiële cellulose is ongelooflijk veelzijdig en vereist slechts een kleine hoeveelheid water om te groeien door natuurlijke fermentatie. Het stof heeft geen zonlicht, water, meststoffen en pesticiden nodig. Het grootste verschil tussen onze stof en de huidige rayon- en viscosevezels is dat er geen bomen gekapt hoeven te worden voor het productieproces. Bovendien zijn er geen chemische extracties nodig, waardoor we het schadelijke kraftproces* volledig omzeilen. Uiteindelijk kunnen we het afval verwerken en hergebruiken voor een commercieel product.

Een ander voordeel is dat de technologie eenvoudig kan worden geïmplementeerd in het huidige ecosysteem van textiel- en kledingproductie. Dit is een groot voordeel, aangezien fabrikanten hun faciliteiten niet hoeven aan te passen of te investeren in verdere infrastructuur.

*Noot van de redactie: het kraftproces, ook wel 'kraftpulping' genoemd, omvat de chemische omzetting van hout in houtpulp. Houtsnippers worden gekookt in een mengsel van water, natriumhydroxide en natriumsulfide, dat de lignine oplost en de snippers tot pulp verandert. Het scheiden van pulp van lignine wordt gevolgd door het proces van zeven, wassen, bleken, persen en drogen. Dit proces houdt verband met lucht- en waterverontreiniging, omdat de huidige technieken de toxiciteit van afvalwater alleen maar kunnen verminderen.

Stof gemaakt van met microbiële cellulose

We zijn genoteerd aan de Australian Stock Exchange (ASX: NC6), dus daar kan ik geen details over geven. Wel kan ik zeggen dat het bedrijf in de nabije toekomst gaat werken aan een commercieel aanbod.

Bijna tien jaar na de productie van de eerste wijnjurk, bereiden we ons nu voor op de commerciële expansie van het bedrijf en willen we de komende anderhalf jaar de markt verder betreden. Onze visie is om licenties te verlenen en samen te werken met verschillende derde partijen om onze vezels te produceren en te gebruiken. Momenteel richten we ons op het opschalen van de aanvoer van grondstoffen. Zodra dit is bereikt, gaan we op zoek naar industriële partners. We verfijnen ook voortdurend onze vezeltechnologie en zoeken naar andere markten en toepassingen voor microbiële cellulose. Tot slot zijn we verheugd een ambassadeur te worden voor industriële verbetering.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op FashionUnited UK. Vertaling en redactie uit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Foto: De bierjurk, Nanollose Facebook-pagina. Fotograaf: Adam Scott; andere afbeeldingen via Nanollose.

Deze site maakt gebruik van cookies om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden en het gebruik te analyseren. Door verder te bladeren, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.