Duurzame textielinnovaties: vezels van bananenbomen

2021-11-29 09:02:34 By : Ms. Abby Qiu

Grondstoffen worden steeds moeilijker te verkrijgen, natuurlijke vezels zoals katoen zijn zeer arbeidsintensief en op petroleum gebaseerde vezels zoals acryl, polyester, nylon en spandex zijn niet echt milieuvriendelijk, dus hoog tijd om te praten over duurzame alternatieven voor het produceren van vezels en stoffen. In deze serie gaat FashionUnited nader in op deze duurzame alternatieven en textielinnovaties die wereldwijd worden ontwikkeld. In deze aflevering focust FashionUnited op het gebruik van vezels van bananenbomen.

Vezel van bananenbomen, ook wel musa-vezel genoemd, is een van 's werelds sterkste natuurlijke vezels. Het natuurlijke materiaal is biologisch afbreekbaar, is gemaakt van de stam van een bananenboom en is extreem duurzaam. De vezel bestaat uit een celstructuur die is verbonden door natuurlijk tandvlees en bestaat voornamelijk uit cellulose, hemicellulose en lignine. Vezels van de bananenboom zijn vergelijkbaar met de natuurlijke vezels van bamboe, maar het vermogen om de vezels te spinnen en de sterkte van de vezels zijn naar schatting van hogere kwaliteit. De vezels kunnen worden gebruikt om verschillende soorten textiel te maken met verschillende gewichten en diktes, op basis van het deel van de boomstam waaruit de vezels worden gewonnen. De dikke en stijve vezels komen uit de buitenste lagen, terwijl de binnenkant van de boom resulteert in zachtere vezels.

Hoewel niet veel mensen op de hoogte zijn van het bestaan ​​of het gebruik ervan, is bananenvezel geen recente uitvinding. Mensen gebruiken de vezel sinds het begin van de 13e eeuw in Japan. Het gebruik van vezels van bananenbomen nam echter af naarmate stoffen als katoen en zijde uit China en India populairder werden. Maar de vezels maken een comeback in de mode-industrie. Het gebruik van de bananenvezel wordt nu weerspiegeld in meerdere industrieën en wordt wereldwijd gebruikt voor een breed scala aan producten, van theezakjes tot autobanden en zelfs Japanse geldbiljetten.

De vezels van bananenbomen kunnen worden gebruikt om touw, matten, geweven stoffen en zelfs handgeschept papier te maken. Een bedrijf gevestigd in Kosrae in Micronesië, Green Banana Paper genaamd, gebruikt de vezels om veganistische portemonnees, tassen, kralen en papier te maken. Het bedrijf, opgericht door Matt Simpson, produceert zijn producten lokaal met behulp van gerecyclede bananenstammen die afkomstig zijn van het eiland. In plaats van bananenbomen weg te gooien, koopt het bedrijf de stammen van bananenboeren, waardoor de boeren een extra bron van inkomsten hebben.

"Onze vezels komen uit de achtertuinen van boeren uit alle dorpen van Kosrae", vertelde Simpson aan FashionUnited. “Anders zouden de stammen afval worden, omdat bananenbomen maar één keer in hun leven fruit produceren. Daarna worden de bomen verwijderd om plaats te maken voor nieuwe. De vezels zorgen voor supersterk papier, dat in bepaalde industrieën, waaronder de mode-industrie, niet-afbreekbaar papier of dierlijke producten kan vervangen.” Het materiaal is waterafstotend, maar ook brandwerend naast scheurvast en recyclebaar, aldus Green Banana Paper. Om hun producten nog duurzamer te maken, brengt het bedrijf nog een dunne laag was over het papier aan.

Door de jaren heen is de wereldwijde consumptie van bananen het gebruik van vezels van bananenbomen in de textielindustrie snel voorbijgestreefd. Gemiddeld consumeert een persoon ongeveer 11,9 kilogram bananen per jaar. Maar er wordt elk jaar meer dan een miljard ton bananenboomstammen weggegooid omdat bananenbomen maar één keer in hun leven fruit produceren voordat ze sterven. Bovendien meldde het Phillippine Textiles Research Institute dat de productie van bananenplantages in de Filippijnen alleen al verantwoordelijk was voor de productie van 300.000 ton vezels in 2012. Sinds de oprichting in 2014 heeft Green Banana Paper 80.000 pond afgedankte stammen gerecycled.

Het abstraheren van vezels uit de boomstammen is echter geen eenvoudig proces. "Het is een arbeidsintensief proces waarbij we de bomen van de boeren in onze vrachtwagen oppakken, de stam laag voor laag uit elkaar halen en elke laag in onze machine plaatsen om de vezels op deze manier te abstraheren," zei Simpson. "Daarna begint het proces van het maken van papier." Het papier is gemaakt van de pulpvezels - de draden, of de stof is gemaakt door een ander proces. Eerst worden de lagen gekookt in een alkalische oplossing om de lagen zacht te maken en te laten scheiden. Wanneer de laag en de vezels worden gescheiden, komen alle vezels samen om lange strengen te maken die nat worden gesponnen zodat ze niet breken. Daarna kan de draad geverfd of geweven worden.

Green Banana Paper gebruikt het papier om portemonnees te maken en weeft de bananenvezels om handgeweven artikelen zoals portemonnees en laptoptassen te maken. Green Banana Paper vermijdt zo vaak mogelijk het gebruik van chemicaliën en is zich bewust van de mogelijkheden van natuurlijke kleurstoffen. "We vermijden waar mogelijk chemicaliën het liefst, maar we houden zeker natuurlijke kleurstoffen zoals indigo in de gaten om meer variaties en interessante ontwerpen te creëren."

Stoffen gemaakt van bananenboomvezels zijn zacht en soepel en ademend. De vezels hebben een natuurlijke glans, waardoor ze vaak worden vergeleken met zijde. Daarnaast wordt bananenvezel nu gezien als een duurzaam alternatief voor katoen en zijde. De vezels, die CO2-neutraal zouden zijn, worden ook vaak vergeleken met hennep en bamboe, hoewel ze niet zo duurzaam zijn als de twee. Op dit moment zijn de mogelijkheden met vezels van bananenbomen echter nog beperkt.

"Helaas is het papier nog niet sterk of rekbaar genoeg om te worden gebruikt in producten die onder hoge druk komen te staan, zoals een leven lang wassen in de wasmachine", zegt Simpson. Daarom heeft het bedrijf niet de stap gezet naar gewone modeartikelen zoals T-shirts, broeken of jassen. Bedrijven zoals Offset Warehouse, This Co. en Frabjous Fibers hebben zich echter niet laten weerhouden door de eigenschappen van de stof om ambachtelijke stoffen van bananenboomvezel aan te bieden.

Offset Warehouse heeft eerder samengewerkt met een NGO in Nepal en biedt een dikke en handgeweven stof gemaakt van bananenvezels. deze co. gebruikt een semi-transparante bananenstof gemaakt op het platteland van de Filippijnen met houten weefgetouwen en Frabjous Fibers biedt handgesponnen en geverfde bananenzijde. Ondanks de vele mogelijkheden van bananenvezel, moet het nog een echte comeback maken in de mode-industrie. Terwijl de meeste bedrijven graag de oude en conventionele stoffen gebruiken, bieden bananenvezels een duurzaam alternatief voor wie op zoek is naar een uniek en milieuvriendelijk alternatief.

Lees ook eerdere afleveringen uit de serie 'Duurzame textielinnovaties':

Vertaling en redactie: Caitlyn Terra

Deze site maakt gebruik van cookies om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden en het gebruik te analyseren. Door verder te browsen gaat u akkoord met het gebruik van cookies.