Leidse chemici werken aan project met zeepbellen om brandstof uit fotosynthese te halen [video] | Leidsch Dagblad

2022-09-04 01:12:20 By : Ms. Shirley Du

Zeepbel.© Foto Eric de Wit

Leidse chemici zijn betrokken bij een project om CO2 uit de lucht via fotosynthese om te zetten in brandstoffen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onder meer chemicus Sylvestre Bonnet van de Universiteit Leiden is toegetreden tot een Europees consortium dat met kunstmatige fotosynthese brandstoffen als mierenzuur, methanol en ethanol wil gaan maken.

Deze ’zonnebrandstoffen’ kunnen, als alternatief voor fossiele brandstof, direct worden gebruikt om auto’s, schepen en vliegtuigen aan te drijven.

Het consortium, SoFia genoemd, werkt met zeepbellen. Het is vrij gemakkelijk om zeepbellen te bedekken met lichtgevoelige moleculen.

Als de zon erop schijnt, zetten de moleculen CO2 om in alcoholachtige brandstoffen. Zodra de bel knapt, komt de brandstof vrij. Overtollig zonlicht wordt, net als in planten, doorgegeven naar de volgende bel; het proces is dus heel efficiënt.

SoFia, dat begin dit jaar van start is gegaan, kost 3,2 miljoen euro. Dat geld wordt betaald uit het Europese onderzoeksfonds Horizon 2020. Acht onderzoeksinstellingen uit zes Europese landen doen mee; het consortium wordt geleid door hoogleraar Leif Hammarström van de Universiteit van Uppsala in Zweden.

Wil je dagelijks alle hoogtepunten uit het nieuws in je inbox?