Teelt van linnenvezels keert op kleine schaal terug naar Friesland (met als doel er duurzame producten van te maken) - Leeuwarder Courant

2021-11-29 09:21:34 By : Mr. Jinchao Wang

Boer Pyt Sipma met een lijnzaadbedrijf. FOTO JAN SPOELSTRA

Het telen van vlas is onderdeel van het project Wadafval – van plasticsoep tot groentesoep. Van het linnen worden biologisch afbreekbare producten gemaakt, zoals vissershandschoenen en bootkussens, zegt Eileen Blackmore over het project.

Ze werkt al geruime tijd samen met verschillende stichtingen om duurzame producten te maken van lokale en hernieuwbare grondstoffen. Het doel is om alternatieven te vinden voor de slecht afbreekbare producten die nu in het Waddengebied terechtkomen.

Kunststof vissershandschoenen en bootkussens zijn volgens Blackmore goede voorbeelden om mee te beginnen. Volgens haar blazen ze vaak de zee in. "Veel mensen kijken naar plastic flessen en dergelijke, maar plastic textiel is een van de grootste vervuilers."

Voor de teelt benaderde ze biodynamische boer Pyt Sipma uit Engwierum, die op zijn beurt drie collega's vond als bestuurslid van het Agrarisch Collectief Waadrâne. Ergens in de komende weken zullen de vier boeren elk een halve hectare land met zaden inzaaien.

Als alles meezit, moet er volgend jaar tussen de zes en tien hectare zijn en over drie jaar in totaal vijftig hectare. Volgens Blackmore kan er zo'n 480.000 vierkante meter stof van gemaakt worden. Een set handschoenen kan worden verkregen uit een vierkante meter stof. ,,Een set bootkussens voor twee personen is al snel vier vierkante meter.'' Het is de bedoeling om op termijn ook kleding te gaan maken.

Als het gewas over enkele maanden geoogst is, wordt het waarschijnlijk verwerkt bij het Zeeuwse bedrijf Van de Bilt. Daarna gaat het naar een spinnerij in Polen of Litouwen, zegt Blackmore. Dit jaar wordt de stof geweven in Friesland. Vanaf volgend jaar zou het dan bij een textielbedrijf in Enschede gebeuren.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met D'Drive van het Friesland College en de lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving. Volgens Blackmore zijn deze betrokken bij de oogst en verdere verwerking van de vezels.

In de negentiende eeuw werd er in Friesland duizenden hectaren vlas verbouwd op de Friese kleigrond, die hiervoor zeer geschikt is. Dat veranderde halverwege de vorige eeuw met de opkomst van katoen, zegt Blackmore. In de provincie wordt nog vlas verbouwd, maar volgens experts gaat het om hele kleine velden die alleen gebruikt worden voor bijvoorbeeld eendenmanden.

Lees ook | Zaaien op de honderdste dag van het jaar en dan honderd dagen wachten: 'Er is iets magisch aan een vlasveld'

Vrijgave: 48334fae76585bfea6ceb442e519693a963c54a0